Beden Dilinin İş Yaşamındaki Önemi – Işıl Gence

Peki nedir bu Beden Dili? Peter Clayton beden dilini hepimizin anlayabileceği kadar basit bir şekilde tanımlıyor. “Normal konuşma hızımız dakikada ortalama 100-120 kelimedir. Aynı süre içinde ortalama bir insan yaklaşık 800 kelime “düşünür”. Beden dili, işte bu söze dökülemeyen düşünce ve duyguların dışa vurum şeklidir.” Aslında hep sözlerimizin daha önemli olduğunu düşünsekte beden dili (mimikler, jestler, el-kol-bacak hareketleri, oturuş, duruş) iletişimimizin %55’lik bir kısmını kapsıyor. Geri kalan %38’i ses (tını,tonu vs.) ve % 7’side kelimeler, sözcükler oluşturuyor. Yani iletişimimizin en önemli kısmını beden diliyle gerçekleştiriyoruz.

Beden Dili Neden Önemlidir? Beden Dili konuşmamıza bütünlük katar, karşımızdakini anlamayı kolaylaştırır ve kendimizi ifade etmemizi kolaylaştırır. Beden hareketleri, mesafelerin ve alanların kullanımı, karşımızdaki kişinin beden dilinin en önemli parçalarıdır ve biz bunlara bakarak farkında olmadan karşımızdaki kişi ilgili olumlu yada olumsuz kararlar veririz. Tabi karşımızdakide bizimle ilgili kararlar verir bu arada. Duruşumuz, oturuşumuz, mimiklerimiz, jestlerimiz, elimizin duruşu, bacaklarımızın konumu bunların hepsi karşımızdaki kişinin o anda içinde bulunduğu ruh haliyle ilgili bilgi verir. Düşüncelerimiz geçmiş ya da gelecekte rahatça dolanırken, benden dili anı yaşar. Biz beden dilini ne kadar açık ve doğru kullanırsak iletişimimizde o kadar kolaylaşır.

Beden Dilini kullanırken ve yorumlarken dikkat etmemiz gereken önemli noktalarda vardır. Beden Dili içinde yaşadığımız kültüre, bulunduğumuz ortama ve cinsiyet farkına göre değiştiğini unutmamalıyız. Hareketlerin ve beden dilinin işaretlerini içinde bulunduğunuz ülke ya da toplum, ortam ve durumlar gözönünde buludurarak yorumlanmamız gerekir. Her kültür inançları, değerleri ve yaşamı çerçevesinde kendi iletişim araçlarını oluşturur. Eğer Arnavutluk ve Bulgaristan’da “Açıktınız mı?” sorusuna “Evet” anlamında başınızı yukarı aşağıya sallayarak cevap verirseniz, muhtemelen aç kalırsınız, çünki o ülkelerde baş sallama işaretleri Türkiye’dekinin tam tersidir, yani “Hayır” cevabını vermiş olursunuz. Başka ülkelerle yaşıyorsanız ve yabancılarla iş yapıyorsanız bu konuda kendinizi geliştirmeniz size büyük avantaj sağlar, en azından aç kalmazssınız? Aynı şekilde yağmurlu ve soğuk bir havada otobüs bekleyen ellerini ve kollarını kavuşturmuş olarak oturan Ali Amcaya “Hayırdır Ali amca ne oldu içine kapanmışssın, iletişime kapalısın bugün, sıkıldın mı?” demeniz garip kaçabilir çünkü Ali Amca ıslanmış ve üşümüştür sadece. Aynı şekilde kadın ve erkeklerinde kendilerine göre beden hareketleri değişebilmektedir. O anda içinde bulunduğumuz şartları, karşımızdaki kişiyi ve diğer etkenleri dışarıda tutarak sadece beden dilinine bakarak yorum yapmamız doğru olmaz.

İş yaşamında, beden dilini kullanarak iletişimde bulunmamız önemlidir. Bulunduğunuz konuma göre duruş ve hareketlerinizi doğru bir şekilde kullanırsanız, karşınızdaki kişiye daha rahat ulaşabilirsiniz ve ulaştığınızda daha etkili olursunuz. Bazı insanlar vardır, anlattıkları ne olursa olsun keyifle dinlenir. Bu kişiler duygularını, düşüncelerini kelimelerle ifade ederlerken, söylediklerini uygun mimikler ve beden diliyle de desteklediklerinden, dinleyicileri etkilemeyi başarırlar. Bazen basit bir jest onlarca kelimeden daha etkili olabilir. Burada önemli olan sözlerinizin beden dili ile desteklenmesidir, böylece güven yaratırsınız.

Son olarak eklemek istediğim bir konu daha var. Bu kadar önemli çalışmaların yapıldığı bir alan olan beden dili yetersiz eğitim ve yanlış uygulamalar sonucunda bir çok insanı birbirleri hakkında yanlış düşündürtebiliyor. İş ve özel yaşantımızda kimsenin düşündüğü gibi konuşmadığı ve esas amacının çok daha farklı olduğunu düşünmemiz doğru olmaz. Ayrıca beden dili kullanmaya çalışırken doğallığımızı kaybetmemizde mümkün ki, bu da bizi kendimiz olmaktan uzaklaştırır ve ilişkilerimizi yapaylaştırır. Bizim buradaki amacımız iletişimizde daha açık ve net olabilmek ve beden dilinin yarattığı avantajlardan iş ve özel yaşantımızda faydalanabilmek olmalı.

Işıl Gence

 
(Visited 8 times, 1 visits today)