Hedefimiz: Hedef belirlemek! – Işıl Gence

Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez. Montaigne

Hayatın tüm alanlarında öğrencilikte, iş yaşamımızda, sanatta, herhangi bir spor dalında ve özel hayatlarımızda bizleri motive edici gözle görülür bir hedefe ihtiyacımız vardır. Bir şeyi yoğun olarak istersek, onu hedef haline dönüştürürüz ve elde etme ihtimalimiz de o oranda artar.

Açık ve net şekilde belirlediğimiz hedefler ve bu hedeflere ne kadar yaklaşabildiğimizi görebilmek bizleri adım adım varmak istediğimiz noktaya yaklaştırır ve sonuçta olmak istediğimiz yerde buluruz kendimizi. Hedefimiz küçük ya da büyük olabilir, önemli olan bizi, varmak istediğimiz noktaya taşıyabilmesidir.

Edison’un dediği gibi: “Siz gelecek hakkında hayaller kurar ve geçmişteki hatalara üzülürken, aslında sahibi olduğunuz tek şey, şimdiki zaman, avuçlarınızdan kayıp gider.” Hedefler gelecekte ulaşılacak başarılara yönelik olduğu halde, bir koca resmin bütününe giden ufak fırça darbeleri gibidirler. Her fırça darbesinde ressam büyük resmin bir parçasını tamamlamak üzere şu ana odaklanırsa neticesinde bütün resim tamamlanmış olur. Hedefler için de aynı durum geçerlidir, belirlenen hedefe yönelik atılan her adım varmak istediğimiz hedef için olursa, sonuçta bizde kendi resmimizi tamamlarız.

Hedefimizi belirlerken öncelikle kendimizi çok iyi tanımamız gerekir. Nasıl bir hedefin sonucunda; istediğiniz konumda veya yerde olabileceğiniz, nelerin bizi mutlu edeceğini ve en önemlisi ne istediğinizi bilmeniz gerekir.

Hedefimize karar verdikten sonra zihnimizdeki bütün “ben zaten bunun yapamam” gibi düşüncelerden kurtulmamız gerekir. Bu kendi imkan ve yeteneklerinizden şüphe etmenize neden olur aynı zamanda bu tarz düşüncelerle zaten 1-0 mağlup oluruz. Hedefimizi yapabileceğimiz konusundaki tüm sorumluluğu almamız gerekir.

Hedefimizi belirlerken ayrıca şunlara dikkat etmeliyiz;

Hedefimiz;

  • somut bir şekilde ifade edelibiliyor mu?
  • bizi motive ediyor mu? Hedefinizi seviyorsanız ve ona ulaşmak istiyorsanız motivasyonunuz artar ve hedefiniz için yapmanız gerenleri bir bir yapabilirsiniz.
  • beklentilerimize uygun mu? Hedefimiz beklentilerimize uygun olmalıdır ki hedefe ulaşıldığında bir hayal kırıklığı oluşmasın.
  • bize özel mi? Hedefiniz sizin olmalıdır, başkalarının değil.

Hedefimizi belirledikten sonra, yazının gücünü unutmamamız ve hedefimizi mutlaka yazılı bir şekilde rahatça okuyabileceğimiz bir yerde tutmalıyız.

Hedefe ulaşıldığı anın zihinde canlandırılması, hayal edilmesi ve hedefe ulaşıldığında hissedilecek duygu ve düşüncelerin yeterince hissedilmesi de önemlidir. Ayrıca bir hedef, aslında bilinçaltına gönderilen zihinsel bir fotoğraftır. Bilinçaltı sunulan hedef kesin ve net olduğu sürece, onun ne olduğu ile ilgilenmez, sadece onu gerçekleştirmeye çalışır.

Hedefimizin belirlenmesi, gelişim ve ilerleme sürecini zaten başlatmış olacaktır. Bu aşamadan sonrası düşüncelerimizi eyleme geçirmek olacaktır. Uzmanlara göre, bir roket fırlatılırken enerjisinin % 90’nı kalkış sırasında harcar ve roket kendi kalkış hızıyla hareketine devam eder.

Hedefimiz için eyleme geçtiğimiz zaman herşeyin daha da kolaylaştığını siz de göreceksiniz…

Sevgilerimle

Işıl Gence

(Visited 4 times, 1 visits today)